| 平台簡介 | 新聞公報 | 更改資料 | 成員名單 | 回到首頁 | 發表意見 | 成員登記 | English |  
此平台已於2013年7月19日正式停止運作,所有資料僅供參考。

 
 討論園地  討論園地
 平台簡介  平台簡介
 新聞公報  新聞公報
 成員名單  成員名單
 研究報告  研究報告
 參考資料  參考資料
 相關網頁  相關網頁
 民意網站  民意網站
 聯絡我們  聯絡我們
 

合辦機構

家長關注教育政策聯盟
家長關注教育政策聯盟

香港大學民意網站
香港大學民意網站

自由討論園地 Open Forum
   > 自由討論區 Free Discussions
      > 
發表文章   回應文章
<< 上 題   | 下 題 >>
成 員 註 冊 | 系 統 登 入 | 稱 號 : 過客

頁 數 1 

作者 文 章
elsaau

(08/06/2011 08:58:07)
回 應   

寄件人﹕ po po au <[email protected]>
收件人﹕ [email protected]
傳送日期﹕ 2010/11/11 (四) 12:14:21 AM
主題: Re: 請你聯絡我吧!


2010年11月8日18.45分--21.20分 九龍塘沙福道19號4樓 演講廳 教育局大樓
這天我在家堣w準備了一批傳單,( 通識問題傳單內容) , 一個私家咪, 通識書,剪報, 自己的筆記, 手拉車一部,水一小枝,出發前吃一碗飯, 自製大字布和環保袋.

一到會場, 見到家長我就派傳單,笑笑口溫柔輕聲地:多謝你的光臨! 微微掬恭! 他們冷不及防我是抗爭人仕! 他們看了我的傳單,默然不語! 工作人員都看到我的動作,但冇扞涉. 到七點已有大概二百人到場.
一開始官員已打心理戰! 他們: 大家為小孩子前途咁怱忙,又未食飯,好辛苦啊呵! (卑鄙) 又派兩位像介紹娛樂節目的司儀講一輪廢話! 他們問:大家的小朋友鐘唔鐘意通識科 呀?我二話不說,大大聲講:唔鐘意!!有部份家長細細聲講,都唔知佢地講咩! 不過,全場都嘩然!班死官都打個突!派一位官員講單張的內容,(十一本小冊 子,二隻光碟,二份像頭條日報的刊物)學生學咩?...佢地夠胆講反高鐵的過程,要學生去 探究,搵資料...
官員口快地介紹單張的內容,當然,你無做足功課,是不容易明白魔鬼在那! 他們的講話很専業, 夠快夠狠, 你就算幾留心都唔知佢地講咩? 如果大家有看我
的網誌都會知道他們的內容!!
最值得一提的是科技大學派來的收生部高級人員所講的話: 在大學第一年都會 為學生教通識, 由老師帶領學生去學各類課程, 讓大家能知道自己要選什麼科...! (哈! 學生在中三已經選了科啦! 在中四至中六又揀咗要學的啦... 那末學生所做的事情,所煩的事情,真是多餘!)所有關於通識的問題部份,他們都是要靠學生多看報紙,多辯論..多角度思考.有很多 事情都以極快速地講,無時間給大家消化! 這個是他們目的!
講完部份的單張內容,已到了8.45分,我大聲問有冇答問時間?笑笑口:有!而家咪 係囉! 要求所有人有問題就寫在問題紙上.交上台! 我不但把問題寫上, 又加他們做戲咁做,講大話...,其實他們根本無答我的問題紙! 只抽部份家長的淺問題, 我唯有在其中找切入點,篤爆佢!
有家長問:我地如何找資料?
他們:在報紙.傳媒...(未講完)
我搶:所以要和諧傳媒,要所有報導都跟政府口風嘛! 不講事實真相...(他們知道又衰啦!)即刻講:今日唔係講新聞自由呢個議題...呢位家長(我)請你唔好係個位度嗌!一陣我會俾個咪你!
我:唔使啦! 我有,帶咗私家咪!
佢地又講如何保持獨立專題研究報告的公平性, 老師好講操手,唔會因為跟同學有心病而給低分...
我搶: 根本就係無公平. 老師好辛苦, 好忙,無時間收集資料去教學生, 好像你們說;要老師常上那些學習改卷, 不如給老師時間去學更多新知識好過啦! 他們無語...
有家長問:如果考不到這個文憑試,出路如何? 他們: 都可以重讀既,不過要同係讀開既學校商量, 不過又可以讀坊間既副學士,毅進...
我搶: 要俾一大筆錢讀完都無出路吖嘛!
我又大聲問: 國際學校承認新學制未? 佢地好驚青地應付我:我地去過...澳洲...都承認咗. 又問:承認咗邊科呀? ... 我地會再出外國多介紹我地既課程咖啦!! 我 : 咁既係未承認啦! 人地都未承認,你地推出來做咩呀? 佢地又話我唔依住規則, 阻住人地其他人發問... 但有位先生就話我地都想知呀! 快答... 佢地話時間已經差不多啦! 要散會... 跟住所有家長都好像不關自己事一樣,齊齊走人!想再問都無機會啦! 趁還有少量家長在, 我說:大家今日由得教育局胡來, 大家的子女無前途啦!
我覺得這些家長好不合情理, 為何我又派傳單,又大揭真相,他們的態度都依然無變,莫不關心? 他們有說有笑...搭電梯時,家長見到我的環保袋就眼光光, 無語! 去到地鐵,我見有二位家長,我再向他們落藥:你們咁夜都來,都係為兒為女啫! 為何不抗爭? 那個女的,很担心,但無語低頭... 而那個男的, 又是這樣,再三叫他才收下我的傳單, 毫無勇氣可言! 只嘆氣!!

張先生: 我的要求好簡單,就是要和你商量,如何改善這個不良考試制度!
這個學制,只會令新的高中生無出路,又要花一大筆錢,又不知學了什麼的課程,給大商 家大賺特賺.你們教協幾十年的聲望,希望你能了解新學制,了解教師和學生的苦況.你們震臂 一呼,好過我在街上嗌一年!

聲望日隆
苦家長
區家寶
敬上
59.148.146.xxx

頁 數 1 
<< 上 題   | 下 題 >> 回應文章